Bahan-Bahan:
3 biji telur
1 bawang besar(hiris)
2 bawang putih(hiris)
cili boh
kicap manis
garam
minyak
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih dah bawang merah sehingga naik bau.2. Masukkan cili boh dan garam, tumis sehingga cili masak dan masukkan sedikit air.
3. Pecahkan telur ke dalam kuali dan biarkan sehingga telur masak.
4. Setelah telur masak masukkan sedikit kicap manis dan hidang.
Bahan-Bahan:
4 biji telur
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili muda
2 sudu besar serbuk kari
½ biji kelapa parut
¼ cawan minyak masak
2 sudu besar kicap tomato
Garam secukupnya
1 sudu teh air limau nipis
Cara membuatnya:
Telur direbus keras & kupas. Bawang besar & bawang putih dicincang halus. Cili muda dibelah 2. Serbuk kari dibancuh bersama sedikit air. Kelapa ambil 2 cawan santan. Panaskan minyak & tumiskan bawang-bawang tumbuk tadi sehingga kuning. Masukkan rempah, cili, tomato, kicap, biar garing. Masak menggunakan api sederhana. Masukkan santan, telur & garam. Biarkan sehingga menggelegak. Kecilkan api & masaklah sehingga pekat, (5 minit). Sebelum menghidang, telur dibelah 2 & aturkan di dalam pinggan. Perah air limau nipis ke dalam sos & curahkan sos di atas telur. Hias dengan daun pudina.
No comments:
Post a Comment