1 ekor ayam (1.5 kg, dipotong 8)garam,
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb rempah kari }
bahan perap
1 camt serbuk kunyit }
340 g tomato sos
2 labu bawang besar (dibelah 2 & dihiris)
minyak untuk menggoreng terendam
garam,
gula secukupnya
Bahan Penumis:
5 cm kulit kayu manis
4 buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Bahan dikisar:
6 biji cili merah
4 biji cili hijau
20 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm halia muda
2 camt ketumbar }1 camt jintan putih } disangai/goreng tanpa minyak
½ camt jintan manis }
1. Perap ayam, garam,
lada hitam dan bahan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
3. Keluarkan dari kuali
3 camb minyak,
bubuh bawang besar dan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
4. Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
5. Bubuh pula sos tomato. Setelah sebati, masukkan ayam. Tutup sebentar agar ayam masak. Bila kuah elok pekatnya, angkat dan hidangkan.
NUBE takes 3 unions to task for siding with HR Minister on duit raya for
bank employees
-
*Updated: *In *NUBE on a warpath against HR Minister Steven Sim*,
writer/seeker/teacher *TheRealNehruism* highlighted the National Union of
Banking Emplo...
1 week ago
No comments:
Post a Comment