1 ekor ayam (1.5 kg, dipotong 8)garam,
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb rempah kari }
bahan perap
1 camt serbuk kunyit }
340 g tomato sos
2 labu bawang besar (dibelah 2 & dihiris)
minyak untuk menggoreng terendam
garam,
gula secukupnya
Bahan Penumis:
5 cm kulit kayu manis
4 buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Bahan dikisar:
6 biji cili merah
4 biji cili hijau
20 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm halia muda
2 camt ketumbar }1 camt jintan putih } disangai/goreng tanpa minyak
½ camt jintan manis }
1. Perap ayam, garam,
lada hitam dan bahan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
3. Keluarkan dari kuali
3 camb minyak,
bubuh bawang besar dan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
4. Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
5. Bubuh pula sos tomato. Setelah sebati, masukkan ayam. Tutup sebentar agar ayam masak. Bila kuah elok pekatnya, angkat dan hidangkan.
Petros’s antics costing us billions of USD, thousands of jobs and investor
confidence in Malaysia
-
*"Project od the Year" Lang Lebah** gas field development project is first
major victim of Petronas-Petros project, sources say*
14 Feb: Today couples a...
1 month ago
No comments:
Post a Comment