1 ekor ayam (1.5 kg, dipotong 8)garam,
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb rempah kari }
bahan perap
1 camt serbuk kunyit }
340 g tomato sos
2 labu bawang besar (dibelah 2 & dihiris)
minyak untuk menggoreng terendam
garam,
gula secukupnya
Bahan Penumis:
5 cm kulit kayu manis
4 buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Bahan dikisar:
6 biji cili merah
4 biji cili hijau
20 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm halia muda
2 camt ketumbar }1 camt jintan putih } disangai/goreng tanpa minyak
½ camt jintan manis }
1. Perap ayam, garam,
lada hitam dan bahan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
3. Keluarkan dari kuali
3 camb minyak,
bubuh bawang besar dan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
4. Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
5. Bubuh pula sos tomato. Setelah sebati, masukkan ayam. Tutup sebentar agar ayam masak. Bila kuah elok pekatnya, angkat dan hidangkan.
It’s the job of the media to ask tough questions, not just the ones you
like, Redzuan
-
KL, 26 June: I thought only desperate politicians liked to blame the media
to get out of whatever shit hole they have dug up for themvelsves.
Well, some...
2 days ago
No comments:
Post a Comment